Κάθεστε στο σπίτι και ξαφνικά μια δυσάρεστη μυρωδιά αρχίζει να διαχέεται στον χώρο, όμως δεν μπορείτε να καταλάβετε που οφείλεται αυτό.

Βρίσκεστε στην είσοδο του σπιτιού και ακούτε κάτι να στάζει, αλλά δεν βλέπετε πουθενά νερά.

Και στις 2 παραπάνω περιπτώσεις, ξεκινάτε να ψάχνετε για να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος και όλα οδηγούν στο υπόγειο. Και εκεί, βλέπετε πως δυστυχώς έχει πλημμυρίσει. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και σε αυτό το χρήσιμο άρθρο θα δούμε κάποιους από αυτούς καθώς και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις.

  • Φραγή στο αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων.

Αν στο υπόγειο υπάρχουν φρεάτια, αυτό σημαίνει πως από εκεί περνούν σωληνώσεις και γραμμές του αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτου του οικήματος. Αν λοιπόν κάποιο σημείο του δικτύου έχει φράξει, τα ακάθαρτα δεν φεύγουν προς τον κεντρικό αγωγό, με αποτέλεσμα να γεμίσει και να υπερχειλίσει το φρεάτιο και έτσι τα νερά να βγουν έξω και να πλημμυρίσουν τον χώρο του υπογείου. Η προσωρινή λύση γι’ αυτό είναι η απόφραξη δικτύου ακαθάρτων.

Πως θα αποφύγουμε αυτή την κατάσταση; Με την πρόληψη.

Η συντήρηση αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο να πλημμυρίσει ο χώρος και χρειαστεί να κάνουμε σε αποφράξεις ή ακόμα και σε άντληση ακαθάρτων, διαδικασία που κοστίζει και σε χρόνο αλλά κυρίως σε χρήμα.

  • Φραγή στο αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Ομοίως με το δίκτυο ακαθάρτων, έτσι αντίστοιχα, από το υπόγειο μπορεί να περνούν και σωληνώσεις από το δίκτυο ομβρίων υδάτων (βρόχινα νερά). Αν λοιπόν βρέξει και για κάποιον λόγο οι σωλήνες που εξυπηρετούν το αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων υδάτων είναι φραγμένες , το φρεάτιο θα υπερχειλίσει. Το αποτέλεσμα, γνωστό και η απόφραξη φρεατίου αναπόφευκτη. Επίσης εάν πλημυρίσει η αυλή  ή ο ακάλυπτος χώρος, μπορείπάλι τα νερά να περάσουν στο υπόγειο από κάποιοπαράθυρο ή σκάλες.

Πως θα αποφύγουμε κάτι τέτοιο;

Η συντήρηση αποχετευτικού δικτύου ομβρίων είναι η κατάλληλη προληπτική διαδικασία, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις βροχές και παρόμοια άσχημα φαινόμενα.

Για να μπορέσετε να καταλάβετε από νωρίς εάν το δίκτυό σας χρειάζεται συντήρηση, οι Αποφράξεις Μega προτείνει να ρίχνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό στα σιφόνια των μπαλκονιών και των βεραντών μας και να κοιτάμε εάν τρέχουν τα νερά μέχρι τα φρεάτια ή αν βγαίνουν έξω στο δρόμο. Εάν ναι, τότε όλα είναι καλά. Ένα όχι τότε σίγουρα πρέπει να βάλετε στις άμεσες υποχρεώσεις σας την συντήρηση.

  • Καμένη αντλία ή αντλία που δυσλειτουργεί.

Στην περίπτωση που στο υπόγειο υπάρχει αντλία σε στεγανό ακαθάρτων ή αντλία σε στεγανό ομβρίων υδάτων και για τον οποιονδήποτε λόγο αυτή δεν αντλεί πλέον καλά ή σταματήσει τελείως να λειτουργεί, τότε προφανώς και το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σταματάει να στέλνει τα νερά προς τον κεντρικό αγωγό, γεμίζει το αντλιοστάσιο, τα νερά συσσωρεύονται και κατόπιν ο υπόγειος χώρος πλημμυρίζει.

Πως μπορούμε να το «προλάβουμε»;

Ο συχνός έλεγχος της αντλίας  ακαθάρτων και της αντλίας ομβρίων είναι αυτό που πρέπει να γίνεται για να ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και αν λειτουργεί σωστά.

  • Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να πλημμυρίσει το υπόγειο είναι να υπάρχει διαρροή σωλήνας υπογείου. Δηλαδή η κρεμαστή σωλήνα που υπάρχει στον υπόγειο χώρο να είναι ραγισμένη η και τελείως σπασμένη. Αυτή είναι μια περίπτωση για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο προληπτικό μέτρο που μπορούμε να πάρουμε. Είναι απαραίτητο όμως, αν συμβεί, να προχωρήσουμε άμεσα σε επισκευή ή ακόμα και στην αντικατάστασή της. 

Η πρόληψη, όπως είναι φανερό, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά δυσάρεστα γεγονότα και οι ειδικοί μπορούν να μας λύσουν κάθε απορία. Οπότε το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε εξαρχής σε αυτούς και θα μας καθοδηγήσουν καταλλήλως.

Η Mega Aποφρακτική  είναι στη διάθεση σας, για να σας λύσει οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, έξυπνα.