Πολλοί θεωρούμε πως η λεκάνη της τουαλέτας ή το φρεάτιο αποχέτευσης μπορεί να «δεχτεί» τα πάντα. Δυστυχώς, στη χώρα μας, το αποχετευτικό δίκτυο δεν είναι φτιαγμένο για να πετάμε μέσα αντικείμενα. Ούτε καν χαρτιά.
Η σύντομη απάντηση λοιπόν στην ερώτηση «τι μπορούμε να πετάμε στη λεκάνη», είναι ΤΙΠΟΤΑ.
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και σαφής, ΔΕΝ μπορούμε να ΠΕΤΑΜΕ:
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ: σε όλους αρέσει να μυρίζει ωραία η λεκάνη αλλά δυστυχώς το πλαστικό αυτό εάν πέσει μέσα στη λεκάνη, το πιθανότερο είναι να φράξει. Επίσης είναι γνωστόν ότι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά αν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.
ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ: παρόλο που διαλύεται εύκολα με τη ροή νερού, πολλά κομμάτια παραμένουν μέσα στη σωλήνα, έτσι με τον καιρό μαζεύεται μεγάλη ποσότητα με αποτέλεσμα να φράξει και να χρειάζεται απόφραξη
ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ: δυστυχώς μια πολύ συχνή αιτία που κάνει τη λεκάνη, τα φρεάτια και τις σωληνώσεις στο αποχετευτικό δίκτυο να φράζουν. Μπορεί να μοιάζουν με τοχαρτί υγείας, αλλά έχουν διαφορετική υφή και ποιότητα και δεν διασπόνται.
ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ, ΤΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΝΕΣ: μη βιοδιασπώμενα προϊόντα, δεν λιώνουν με αποτέλεσμα η άμεση φραγή των σωληνώσεων.
ΤΡΙΧΕΣ: «κολλούν-σκαλώνουν» παντού και είναι από τις πιο συχνές αιτίες φραγής στο σιφόνι μπάνιου.
ΦΑΓΗΤΑ: πολλοί είναι αυτοί που πετούν μέσα στη λεκάνη υπολείμματα φαγητού. Αυτά δημιουργούν λιπαρές μάζες μέσα στις σωληνώσεις, μεαποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να φράξει η λεκάνη ή ακόμα και η κεντρική αποχέτευση.
ΓΟΠΕΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ: Είναι γεμάτες χημικά, ενώ το φίλτρο δεν διαλύεται διότι δεν είναι βιοδιασπώμενο. Είναι αιτία μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα ή να βρεθείς ξαφνικά με βουλωμένη λεκάνη ή βουλωμένη αποχέτευση.
ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟΙ ΕΠΙΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΑΖΕΣ: Κολλούν στις σωληνώσεις και συγκεντρώνουν μικρόβια, επίσης δεν λιώνουν διότι είναι μη βιοδιασπώμενα προϊόντα.
ΦΑΡΜΑΚΑ: Τα φάρμακα δεν πρέπει να καταλήγουν στην αποχέτευση, διότι είναι χημικές ουσίες και μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας.
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ: Τα υλικά κατασκευής όπως στόκος πλακιδίων, μπογιές, τσιμέντα, κόλλες, μονωτικά υλικά κλπ. είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ να τα απορρίπτουμε σε οποιαδήποτε σωλήνα. Ο λόγος είναι ότι τα υλικά αυτά παραμένουν και «πετρώνουν» μέσα στις σωληνώσεις, με αποτέλεσμα να το δίκτυο να φράζει στο 100%.
Εάν κάνετε κάποια από τα παραπάνω, είναι σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν τα προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο του σπιτιού σας.
Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που θα χρειαστεί θα είναι απόφραξη λεκάνης ή απόφραξη φρεατίου ή καθαρισμός αποχέτευσης.
Διότι λόγω των αντικειμένων, κάτι θα φράξει τη σωλήνα και θα χρειαστεί να απομακρυνθεί αυτό το αντικείμενο.
Επίσης υλικά που (αναπόφευκτα) ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη ή στο σιφώνι της μπανιέρας/ντουζιέρας, όπως σαμπουάν σε συνδυασμό με τρίχες, άλατα, λίπη κτλ. με τον καιρό συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα των σωλήνων, γίνονται μια σκληρή μάζα (πουρί), η οποία μικραίνει την εσωτερική διάμετρο της σωλήνας. Έτσι, και κάτι μικρό να περάσει από εκεί (πχ χαρτί υγείας), μπορεί να κολλήσει και να φράξει τη σωλήνα.
Αν ρίχνετε στις σωληνώσεις διάφορα «αποφρακτικά» χημικά, είτε για πρόληψη και συντήρηση δικτύου είτε για απόφραξη αποχέτευσης, αυτό είναι ΛΑΘΟΣ. Ο λόγος αρχικά είναι ότι αυτά θερμαίνουν τις σωλήνες, αλλάζουν το μοριακό βάρος του υλικού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάβρωσή του και εν τέλει σιγά σιγά την καταστροφή του. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχειφραγήτις περισσότερες φορές αυτά τα χημικά δεν αποφράζουν, όμως και αν αποφράξουν το πιθανότερο είναι να ξανά φράξει σύντομα. Η καλύτερηλύση είναι να καλέσετε μια εξειδικευμένη εταιρεία αποφράξεων για να λυθεί το πρόβλημα σωστά!
Οι Αποφράξεις Mega έχει τον τρόπο και τη τεχνογνωσία να λύσει οποιοδήποτεπρόβλημαμπορεί να δημιουργηθεί στην αποχέτευση!