Σοκάρει η περιγραφή της 35χρονης που χρησιμοποίησε αποφρακτικό για τον νεροχύτη και εξερράγη πάνω της. Τα εγκαύματα στα πόδια της από το υγρό που έπεσε πάνω της είναι 2ου και 3ου βαθμού. Η γυναίκα προσπαθεί μέχρι και σήμερα να συνέλθει από το σοκαριστικό ατύχημα μέσα στο σπίτι της.

Όπως ανέφερε η ίδια με αυτήν την απλή αγορά από τα σούπερ μάρκετ άρχισε ο γολγοθάς που ανεβαίνει τους τελευταίους επτά μήνες.

Γύρισε στο σπίτι της με τα δύο της παιδιά και τον σύζυγό της. Διάβασε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του αποφρακτικού υγρού. Φόρεσε γάντια και λόγω της έντονης μυρωδιάς απομάκρυνε τα παιδιά από την κουζίνα.

«Αυτό στις οδηγίες έγραφε ότι πρέπει να αδειάσει όλο το νερό που βρίσκεται στο σιφόνι, ακολούθησα λοιπόν αυτό το πράγμα, ανοίξαμε με τον σύζυγό μου τα ντουλάπια, σηκώσαμε προσεκτικά το σπιράλ, έτσι χύθηκε όλο το νερό, ακούσαμε ότι χύνεται το νερό μέσα στο σωλήνα δηλαδή που βρίσκεται στον τοίχο και στη συνέχεια κρατούσα το υγρό, βρισκόμουν μπροστά στον νιπτήρα και αργά έριχνα το υγρό μέσα στην αποχέτευση», ανέφερε η 35χρονη γυναίκα.

Μέσα σε δευτερόλεπτα ακολούθησε μία ισχυρή έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας. Σαν από θαύμα γλίτωσαν τα δύο μικρά παιδιά της, που είχε φροντίσει να τα απομακρύνει νωρίτερα.

«Είδα σιγά σιγά από την πρώτη στιγμή έβγαζε σαν καπνό, όπως ρίχνεις ένα αποφρακτικό. Ξαφνικά άκουσα ένα σαν έκρηξη, ένα «μπαμ» και είδα με την άκρη του ματιού μου να πετάγεται ένα υγρό. Κατευθείαν ένιωσα να καίγομαι στα πόδια, έκανα βήματα πίσω και φώναξα “καίγομαι”, ούρλιαξα».

«Για κάποια δευτερόλεπτα νομίζω ήμουν χαμένη, άκουγα τον σύζυγό μου να τσιρίζει. Και εκεί να σας πω την αλήθεια θυμήθηκα το περιστατικό με την κυρία Παλιοσπύρου, ότι το ξέπλυνε κατευθείαν και ενστικτωδώς έτρεξα στο ντους για να ξεπλύνω αυτό το πράγμα», δήλωσε.

Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για μέρες. Όταν επέστρεψε σπίτι της, έψαξε στο διαδίκτυο τα συστατικά που αναγράφονταν πάνω στο αποφρακτικό υγρό και είδε πως αποτελούταν από 98% θειικό οξύ, κοινώς βιτριόλι.

«Το αγόρασα σαν να αγοράζω ένα μπουκάλι γάλα. Το πήρα, το έβαλα μπροστά στην αγκαλιά μου, μπήκα στο αυτοκίνητο, το άφησα στη θέση του συνοδηγού, στο πίσω κάθισμα καθόταν το μικρό μου παιδί. Κυκλοφορεί ελεύθερα και υπάρχει σε πολλά σπίτια. Απ’ ό,τι έχω μάθει υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι είχανε παρόμοια ατυχήματα σαν το δικό μου με συγκεκριμένο προϊόν», συμπλήρωσε η γυναίκα.

«Υπάρχει ένα μετατραυματικό στρες το οποίο έχει να κάνει με εφιάλτες, με φοβίες. Κάποιοι γιατροί ισχυρίζονται ότι ίσως χρειαστεί και πέντε χρόνια να μην δει τα πόδια μου ο ήλιος. Δύο χρόνια θα κρατήσει τουλάχιστον η θεραπεία, η οποία είναι επίπονη».

«Θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες, τόσο με την κατάθεση αγωγών για αποζημιώσεις, όσο και με τη μηνυτήρια αναφορά μας ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέως κατά παντός υπευθύνου», δήλωσε ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της 35χρονης. (ΠΗΓΗ:www.gazzetta.gr)

Διαβάζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε πλέον να αναρωτηθούμε: Μπορούμε να κάνουμε απόφραξη μόνοι μας. Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι τελικά αυτή η, φαινομενικά, «αθώα» διαδικασία μέσα στο σπίτι;

Απ΄ ότι αποδεικνύεται, μια τέτοια απλή διαδικασία, κάθε άλλο παρά αθώα και ακίνδυνη μπορεί να είναι. Και αυτό γιατί, μπορεί από το να μην αποφράξει και απλά να έχουν πετάξει κάποια λεφτά μέχρι να αποβεί μοιραίο και επικίνδυνα για τη σωματική μας ακεραιότητα μέχρι και για τη ζωή μας (σε περίπτωση εισπνοής των αναθυμιάσεων του αποφρακτικού υγρού για παράδειγμα.)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφράξει κάποιος μόνος του μια φραγμένη σωλήνα του δικτύου.

Ένας τρόπος είναι να βάλει αντικείμενο μέσα ( π.χ. σίδερο μακρύ), προσπαθώντας έτσι να βρεί και να σπρώξει την αιτία της φραγής (ενδεχομένως κάποιο αντικείμενο ή συσσωρευμένη ανόργανη ύλη), έτσι ώστε να ξεφρακάρεικαι να καταλήξει στην αποχέτευση.

Με αυτόν τον τρόπο όμως, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να ραγίσει ή ακόμα και να σπάσει η σωλήνα ή ακόμα και να μείνει μέσα το σίδερο, πράγμα που προφανώς και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αποχέτευση και πολύ πιο δύσκολα επιλύσιμο.

Ένας ακόμα τρόπος είναι τα χημικά (αποφρακτικά υγρά), που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αρχικά πρέπει να αναφερθεί και να σημειωθεί πως αυτά τα αποφρακτικά υγρά περιέχουν θειικό οξύ, κοινώς βιτριόλι. Ο χημικός Νίκος Κατσαρός, πρώην Πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στης ΕΡΤ για ένα «εξαιρετικά καυστικό» οξύ που «αφήνει μόνιμα εγκαύματα».Το βιτριόλι προκαλεί μόνιμα εγκαύματα διότι καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά μέσα στη σάρκα. Προκαλεί μεγάλες καταστροφές όπου και αν πέσει.

Συνεπώς, το βιτριόλι, είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Η ισχυρή διαβρωτική του ικανότητα καταστρέφει πολύ εύκολα τους ζωικούς και φυτικούς ιστούς και υφάσματα. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στο δέρμα και να κάψει τα ρούχα. Επιπλέον όταν διαλυθεί στο νερό απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα θερμότητας και αέρια πολύ επικίνδυνα για την υγεία. Η εισπνοή αυτών των αερίων μπορούν να κάψουν τα μάτια και να προκαλέσουν βλάβες σε ιστούς στη ρινική κοιλότητα, το στόμα και το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας μείωση της αναπνευστικής ικανότητας και σε σοβαρές εκθέσεις ακόμη και θάνατο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περίπτωση ανάμειξης του θειϊκού οξέος με άλλα καθαριστικά όπως η χλωρίνη. Στην περίπτωση αυτή παράγεται τοξικό αέριο χλώριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στο σώμα από την εισπνοή του. (ΠΗΓΗ: ecozymes.com)

Όλα αυτά μας οδηγούν στο να αποφύγουμε την απόφραξη μόνοι μας. Το πιο σωστό είναι να απευθυνθούμε σε ειδικούς, οι οποίοι με ειδικά και πάνω απ΄όλα ακίνδυνα για όλους μας μηχανήματα, θα αποφράξουν τη φραγμένη σωλήνα ή το φραγμένο δίκτυο, χωρίς ζημιές, σωματικές βλάβες οι παράπλευρες απώλειες. Οι λύσεις που θα δώσουν θα είναι μονιμότερες και θα εγγυηθούν για την εύρυθμη πλέον λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου του οικήματος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Οι τεχνικοί της Mega Αποφρακτικής μπορούν να να δώσουν απαντήσεις σε κάθε σας απορία και να λύσουν το πρόβλημα έξυπνα, όποιο κ αν είναι αυτό.