Δεν μπορείς να φανταστείς πιο είναι το πιο βρώμικο.

Όλοι μας θέλουμε σπίτι καθαρό και προσπαθούμε να το έχουμε. Όσο όμως και να το καθαρίζουμε, δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσα σημεία παραμένουν βρώμικα και πραγματικά είναι εστίες μόλυνσης και μικρόβια ακόμα και για εμάς τους ίδιους.

Οι επιστήμονες του NSF International είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός δημόσιας υγείας και ασφάλειας, εξέτασαν επιφάνειες και σημεία του σπιτιούγια να διαπιστώσουνπιο από αυτά είναι το πιο βρώμικο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

  • Ξύλο κοπής & χερούλια (πόμολα) κουζίνας:

Είτε αυτές είναι πλαστικές, είτε ξύλινες. Οι χαρακιές που δημιουργούνται από το μαχαίρι μας αποτελούν ιδανικό μέρος για να συσσωρευτούν τα μικρόβια.  Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε την ίδια επιφάνεια κοπής για φρούτα ή λαχανικά και κρέατα, καθώς τα μικρόβια από το κρέας μεταφέρονται άμεσα παντού. Μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να πλένουμε τις επιφάνειες κοπής με καυτό νερό και κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Ομοίως και με ότι ακουμπάμε στην κουζίνα, όπως τα πόμολα των ντουλαπιών ή το χερούλι του ψυγείου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανοίγουν περισσότερες από 10 φορές την ημέρα το ψυγείο τους. Έτσι δεν είναι απίθανο χωρίς να το σκεφτούμε να ανοίξουμε την πόρτα του ακόμα και όταν έχουμε μόλις μπει στο σπίτι  χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας. Άρα το χερούλι του ψυγείου συγκεντρώνει πάρα πολλά μικρόβια και πρέπει να καθαρίζεται πολύ καλά.

  • Κλειδιά & τηλεκοντρόλ:

Ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι το οποίο, μάλιστα, πιάνουμε συνέχεια όσο βρισκόμαστε σε αυτό για ώρες, είναι το τηλεκοντρόλ. Θα πρέπει., λοιπόν, να το απολυμαίνουμε συνέχεια ειδικά αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, που συνήθως το βάζουν στο στόμα τους. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Virginia, το τηλεκοντρόλ είναι η τέλεια εστία για ανάπτυξη μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών, επειδή το χρησιμοποιούμε συχνά και κυρίως, το πιάνουν πολλά χέρια. Το ίδιο ισχύει και για τα κλειδιά.

  • Η τουαλέτα:

Τώρα θα προχωρήσουμε στο μπάνιο, έναν κατ’ εξοχήν υγρό χώρο και εστία μικροοργανισμών. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, η τουαλέτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των στοιχείων που συσσωρεύουν τα περισσότερα μικρόβια, ακριβώς επειδή είναι από τα πιο βρώμικα μέρη του σπιτιού.

Σύμφωνα με μια μελέτη, μια τουαλέτα φιλοξενεί περίπου 50 βακτήρια ανά 2,5 εκατοστά. Αν και είναι αλήθεια ότι τείνουμε να την καθαρίζουμε τακτικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη σημασία της διατήρησής της καθαρής.

Το κλειδί είναι να την καθαρίζετε με ένα οικιακό απολυμαντικό με ένα πανί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Το εσωτερικό της μπορεί να καθαριστεί με την κλασική βούρτσα τουαλέτας, λαμβάνοντας υπόψη τις γωνίες και τις σχισμές.

  • Πλυντήριο πιάτων:

Η κουζίνα, αφού είναι ένα από τα πιο βρόμικα μέρη του σπιτιού. Τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα βγαίνουν από το πλυντήριο πιάτων πεντακάθαρα, αλλά ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το μηχάνημα; Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το πλυντήριο πιάτων φιλοξενεί βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας προκαλώντας δηλητηριάσεις και δερματικές μολύνσεις. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλύσης, απελευθερώνονται και συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών, και όταν το μηχάνημα πλυθεί την επόμενη φορά, τα υπολείμματα αυτά αρχίζουν να κυκλοφορούν ανάμεσα στα νέα σκεύη. Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που θα λειτουργήσει το μηχάνημα.Τι μπορείτε να κάνετε; Κάθε τόσο θα πρέπει να αφαιρείτε το κάτω πλέγμα και να βγάζετε το φίλτρο και όλα τα φίλτρα που περιέχονται στο μηχάνημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τα πλένετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό με τη βοήθεια μιας βούρτσας. Αφού τα ξεπλύνετε, αφήστε τα να στεγνώσουν.Για να ολοκληρώσετε αυτόν τον καθαρισμό, τοποθετήστε ένα ποτήρι κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων με λευκό ξύδι και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ζεστό νερό. Το ξύδι βοηθάει να χαλαρώσουν τα υπολείμματα λίπους.

  • Αποχετευτικό δίκτυο:

Κι όμως! Μπορεί να μην είχε πάει το μυαλό σας ποτέ, αλλά οι σωληνώσεις του σπιτιού, καθιστούν το σπίτι βρώμικο. Σκεφτείτε πόσα πράγματα και κυρίως «τί» πράγματα περνούν από εκεί μέσα κάθε μέρα. Τόσο από τις σωληνώσεις της κουζίνας που περνούν υπολείμματα τροφών που σημαίνει μικρόβια, μύκητες, σαλμονέλα κ.α όσο και από τις σωληνώσεις της τουαλέτας, για ευνόητους λόγους. Ό,τι περνάει από εκεί λοιπόν, κάποια πηγαίνουν κατευθείαν και όπως είναι το φυσιολογικό στον κεντρικό αγωγό του δρόμου. Κάποια όμως εγκαθίστανται σε σημεία των σωληνώσεων (γωνίες για παράδειγμα) με συνέπεια, από τη στιγμή που η μία εξαγωγή της «γραμμής» είναι το σιφώνι του νεροχύτη  ή της μπανιέρας, τα σημεία αυτά να είναι εστίες μόλυνσης για το σπίτι μας και κυρίως για εμάς τους ίδιους. Η λύση είναι απλή. Η συντήρηση του αποχετευτικού δικτύου. Με την εργασία αυτή κρατάμε τις σωληνώσεις ανοιχτές, άρα κατ’ επέκταση και καθαρές. Ό,τι έχει «σκαλώσει» στις σωλήνες απομακρύνεται , άρα απομακρύνονται και τα μικρόβια που δημιουργούνται. Οι τεχνικοί της Mega Αποφρακτικής είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε απορία σας και να δώσουν λύση σε κάθε τυχόν πρόβλημα.

Καλό θα ήταν επίσης, να ρίχνουμε και χλωρίνη 1 με 2 φορές τον μήνα για να διατηρούμε καθαρές τις σωληνώσεις μέχρι την επόμενη συντήρηση.

Ο κατάλογος βέβαια με τα πιο βρώμικα σημεία κα πράγματα του σπιτιού μοιάζει ατέλειωτος. Όπως ας πούμε οι βρύσες, τα παιχνίδια, το σφουγγαράκι κουζίνας, η θήκη της οδοντόβουρτσας,  καφετιέρα, το πατάκι του μπάνιου, το πληκτρολόγιο του Η/Υ.

Τώρα που τα ξέρουμε, θα ξέρουμε και τί πρέπει να καθαρίζουμε επιμελώς.