Τα έντομα στο σπίτι μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικά και κάποια ίσως και επικίνδυνα για την υγεία μας. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πράγματα γι΄ αυτά και να μάθουμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Κάποια στιγμή όλοι έχουμε δει μέσα στο σπίτι μας έστω και ένα από αυτά.

  1. Κατσαρίδες

Όλοι μας έχουμε δει κατσαρίδα  μέσα στο σπίτι μας και φυσικά σε κανέναν δεν αρέσει. Αν δείτε μια, σίγουρα δεν ήρθε μόνη. Μπορούν να γίνουν πολύ ενοχλητικές, ειδικά όταν τρυπώνουν με μεγάλη ταχύτητα κάπου και ξεφεύγουν. Στο ερώτημά, αν είναι επικίνδυνες, πρέπει να γνωρίζετε πως οι κατσαρίδες μπορούν να κουβαλάνε τουλάχιστον 33 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Κάποια από αυτά, είναι αρκετά βλαβερά, όπως το E.coli και η σαλμονέλα. Μπορούν ακόμη να φέρουν παθογόνα μικρόβια και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις η άμεση απεντόμωση κατσαρίδας είναι αναγκαία.

  1. Ψιλή κατσαρίδα (μικρό κατσαριδάκι)

Το ψιλό κατσαριδάκι  δεν έχει καμία σχέση με την κοινή κατσαρίδα. Είναι ένα διαφορετικό είδος, το οποίο αγαπά το σκοτάδι και την υγρασία. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, μέσα στο σπίτι το φέρνουμε εμείς, μέσω των χάρτινων συσκευασιών κυρίως (κούτες, χάρτινες σακούλες κτλ). Το βρίσκουμε κυρίως στην κουζίνα, μέσα στα ντουλάπια, στο μπάνιο και αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Όπως είναι λογικό, επειδή το συναντάμε και μέσα στο ντουλάπι με τα τρόφιμα, οπου και εκεί γεννάει τα αυγά του και δημιουργεί φωλιές, είναι ένα έντομο επικίνδυνο.

Σ’ αυτή την περίπτωση η απεντόμωση επιβάλλεται άμεσα, διότι το συγκεκριμένο είδος πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, όσο πιο πολύ λοιπόν  το αφήνουμε, τόσο πιο πολύ θα εξαπλώνεται παντού μέσα στο σπίτι.

  1. Μυρμήγκια

Τα μυρμήγκια είναι απ’ τα έντομα στο σπίτι που όλοι λίγο πολύ έχουμε συναντήσει, ειδικά τα καλοκαίρια. Ίσως τα έχετε δει στην κουζίνα σας, καθώς ο σκοπός τους  είναι η συλλογή τροφής. Συνήθως εμφανίζονται “σε ομάδες”, οπότε δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε. Αυτά τα έντομα, μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμά καθώς κουβαλούν διάφορα βακτήρια γι’ αυτό δεν είναι και τόσο ακίνδυνα.

Επομένως, δεν είναι λίγες οι φορές που ένα σπίτι χρειάζεται απεντόμωση μυρμηγκιών.

  1. Μύγες

Τί πιο σύνηθες το καλοκαίρι από τις μύγες που υπάρχουν παντού και όλες τις ώρες του 24ώρου; Τα έντομα αυτά, πέρα από ενοχλητικά, μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα γιατί, κάθονται σε ακάθαρτες επιφάνειες, επομένως κουβαλάνε πολλά βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν την υγεία του ανθρώπου.

Έτσι, αν μια μύγα μπορεί πάει και καθίσει στα τρόφιμα και τις επιφάνειες που μαγειρεύουμε, αυτομάτως μεταφέρει αυτά που κουβαλάει. Καλό λοιπόν θα ήταν να μην αγνοούμε τις μύγες στο σπίτι και να καλύπτουμε τα εκτεθειμένα φαγητά τα τρόφιμα που υπάρχουν στον χώρο. Και για τις μύγες υπάρχει ο κατάλληλος τρόπος απεντόμωσης.

  1. Κουνούπια

Τα κουνούπια είναι απ’ τα πιο ενοχλητικά έντομα στο σπίτι και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, δεν εμφανίζονται μόνο το καλοκαίρι, αλλά τα βλέπουμε όλο τον χρόνο. Όχι μόνο τσιμπάνε και ενοχλούν τα αυτιά μας, αλλά μεταδίδουν και ασθένειες.

Έτσι, αρκετές φορές για την αντιμετώπισή τους, κρίνεται απαραίτητη η απεντόμωση κουνουπιών.

  1. Ψύλλοι

Αν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο, τότε πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, γιατί οι πιθανότητες να μπουν οι ψύλλοι μέσα στο σπίτι, αυξάνονται. Και το κακό σ΄ αυτό είναι πως αυτά τα έντομα, εκτός από τα ζωάκια μας, τσιμπούν κι εμάς. Είναι σίγουρα απ΄ τα πιο ενοχλητικά ζωύφια σπιτιού, καθώς: Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, πηδούν εξαιρετικά ψηλά και είναι πολύ ανθεκτικοί στο ζούληγμα, οπότε, δεν είναι και τόσο εύκολο να τους πετύχετε.

Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι κάθε φορά που βγάζετε βόλτα το κατοικίδιό σας, παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα (αντιπαρασιτικά κολάρα, σπρέι κλπ), για να μη χρειαστεί να τους αντιμετωπίσετε.

Αν παρ’ όλα αυτά, έχουν τρυπώσει στο σπίτι, χρειάζεται άμεσα απεντόμωση ψύλλων.

  1. Κοριοί

Οι κοριοί είναι ίσως τα πιο ενοχλητικά έντομα που μπορούν να τρυπώσουν στο σπίτι σας, τρέφονται με αίμα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και πολύ καλά στο να κρύβονται.Οι κοριοί σε αντίθεση με άλλα έντομα σπιτιού, δεν σας επισκέπτονται από μόνοι τους. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να τους μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι, συνήθως με τις αποσκευές, μετά από κάποιο ταξίδι ή από κάποιο μέρος με πολύ κόσμο (νοσοκομείο, στρατόπεδο, κλπ).

Πώς θα καταλάβουμεότι έχουμε κοριούς στο σπίτι;

Οι κοριοί “κατασκηνώνουν” κυρίως σε μέρη που οι άνθρωποι περνάνε πολλή ώρα. Για αυτό το λόγο, τους συναντάμε συχνά σε κρεβάτια, καναπέδες και άλλα έπιπλα.Αν ξυπνάτε με τσιμπήματα (συνήθως τσιμπήματα στη σειρά) και παρατηρείτε μαύρα στίγματα ή κηλίδες από αίμα στα σεντόνια, τότε υπάρχει η πιθανότητα να έχουν μπει κοριοί στον χώρο σας.

Σε αυτή την περίπτωση, η άμεση απεντόμωση κοριών, είναι απαραίτητη.

  1. Σκόρος

Οι σκόροι ή αλλιώς νυχτοπεταλούδες, είναι έντομα σπιτιού που κρύβονται σε σκοτεινά μέρη, όπως οι ντουλάπες. Αποτελούν απειλή για τα ρούχα, τα χαλιά και τα υφάσματά σας, αφού τρέφονται με τις ίνες τους. Γεννούν πάρα πολλά αυγά, τα οποία είναι σχεδόν αόρατα και έτσι θέλει πολύ προσοχή όταν τοποθετείτε ρούχα μέσα στη ντουλάπα σας.

Κάποιες απ΄τις πιο συνηθισμένες μεθόδους αντιμετώπισης των σκόρων είναι τα αιθέρια έλαια και η ναφθαλίνη.

  1. Ψαράκια

Τα ψαράκια ή αλλιώς ασημόψαρα, είναι μικρά έντομα που βγαίνουν κυρίως τη νύχτα. Είναι απ΄ αυτά που συναντάμε λόγω υγρασίας, καθώς τα βοηθάει να αναπτυχθούν. Το ψαράκι δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία σας ούτε μπορεί να τσιμπήσει. Το βασικό πρόβλημα που προκαλούν αυτά τα ζωύφια στο σπίτι είναι οι ζημιές που μπορούν να κάνουν στα βιβλία, στα τρόφιμα, στα ρούχα και στις ταπετσαρίες σας, καθώς τρέφονται με άμυλο.

Επομένως, αν αρχίσουν και πολλαπλασιάζονται έντονα στο σπίτι, ίσως να χρειαστεί απεντόμωση για ψαράκι, ώστε να αποφύγετε πιθανές φθορές.

  1. Ακάρεα σκόνης

Τα ακάρεα σκόνης, βρίσκονται παντού, όμως δεν τα βλέπουμε. Χρειάζονται ζέστη και υγρασία για να αναπτυχθούν. Δεν τσιμπάνε, αλλά μπορούν να προκαλέσουν έντονες αλλεργίες, βήχα, καταρροή, φαγούρα και μόλυνση στα μάτια, κοκκινίλες στο δέρμα κλπ.

Για αυτό το λόγο, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται απεντόμωση ακάρεων.

Οι τρόποι αντιμετώπισης διαφέρουν, ανάλογα το είδος του εντόμου και τον πληθυσμό του.

Ένας ειδικός στην απεντόμωση μπορεί να σας λύσει κάθε απορία και να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε μια και καλή από οποιοδήποτε ενοχλητικό έντομο έχετε μέσα στο σπίτι.

Πηγή: https://entomotexniki.gr/11-entoma-spitiou-pou-den-prepei-na-agnoisete/#