Ο καθαρισμός μπάνιου περιέχει διάφορες μεμονωμένες ενέργειες που αφορούν τον καθαρισμό των πολλαπλών περιοχών του μπάνιου.

Είναι ένα από τα σημεία του σπιτιού που μαζεύει τα περισσότερα μικρόβια, οπότε τοπώς καθαρίζουμε σωστά το μπάνιο αποτελούν σημαντική ερώτηση για κάθε νοικοκυριό.

Ας δούμε πως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σωστά και γρήγορα

Λεκάνη

Είναι γνωστό ότι η λεκάνη της τουαλέτας, είναι ένα από τα βασικότερα σημεία για ένα αστραφτερό μπάνιο. Το κυριότερο πρόβλημα που θα εντοπίσετε στη λεκάνη είναι ότι συσσωρεύονται άλατα με χαρακτηριστικό χρώμα κιτρινίλας. Για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε coca-cola, αφού αδειάσετε τελείως το νερό από τη λεκάνη με ένα πλαστικό ποτηράκι, ύστερα αδειάζετε ένα μπουκάλι coca –colaμέσα στη λεκάνη και την αφήνετε όλο το βράδυ, το πρωί απλά τραβάτε το καζανάκι.

Σε περίπτωση που δεν παρατηρήσετε αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα με ξύδι. Τα δύο αυτά υλικά τα ρίχνετε μαζί ως μείγμα στη λεκάνη και τα αφήνετε να δράσουν όλο το βράδυ.

Το επόμενο πρωί τρίβετε τη λεκάνη με μία βούρτσα και ξεπλένετε αμέσως.

Πλακάκια

Τα περισσότερα μπάνια στο δάπεδο έχουν επένδυση πλακάκια. Ο κύριος λόγος που τοποθετούνται είναι για την ανθεκτικότητα τους στην υγρασία. Με τον καιρό όμως μαζεύουν σκόνες και διάφορες άλλες ακαθαρσίες και είναι απαραίτητο να τα φροντίσουμε.

Για να τα καθαρίσετε αποτελεσματικά αλλά και να απολυμανθούν σωστά, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα καλό σκούπισμα (με ηλεκτρική σκούπα θα είναι ακόμα καλύτερα) ώστε να απομακρυνθούν καλά οι σκόνες, ύστερα  γεμίζετε το κουβά σφουγγαρίσματος με ζεστό νερό και απορρυπαντικό δαπέδου και σφουγγαρίζετε πολύ σχολαστικά. Αφού στεγνώσει καλά το δάπεδο, μετά για να απολυμανθεί, ξανάγεμίζετε το κουβά αλλά με κρύο νερό και βάζετε μια μικρή ποσότητα χλωρίνης και σφουγγαρίζετε.Έτσι με αυτό τον τρόπο θα έχετε εκτός από καθαράπλακάκια και απολυμασμένα.

Νιπτήρας

Τα συνηθέστερα προβλήματα με τον νιπτήρα του μπάνιου προκύπτουν όταν υπάρχουν εμφανή σημάδια απόφραξης από δύσκολα άλατα. Τέτοια σημάδια είναι η δυσάρεστη μυρωδιά που βγάζει ο νιπτήρας και τα εγκλωβισμένα νερά που παρατηρούνται. Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσετε το νεροχύτη του σπιτιού σας είναι η χρησιμοποίηση βραστού νερού και μαγειρικής σόδας με λευκό ξύδι ή στοματικό διάλυμα, ποτέ με χημικά αποφρακτικά

Σιφόνι

Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε το σιφόνι του μπάνιου κάποιες φορές το χρόνο γιατί είναι το σημείο που καταλήγουν τα νερά από τη μπανιέρα, το νιπτήρα και πολλές φορές από το πλυντήριο ρούχων. Όπως καταλαβαίνετε ο κίνδυνος να υπάρχει μούχλα στο σημείο του σιφονιού είναι κάτι παραπάνω από αυξημένος. Για να καθαρίσετε αποτελεσματικά το σιφόνι του μπάνιου σας θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, σκόνη πλυντηρίου, ένα κουπάκι μαλακτικό και μια παλιά οδοντόβουρτσα. Κάνοντας ένα μείγμα με τα παραπάνω υλικά, θα το χρησιμοποιήσετε αφού αφαιρέσετε το «καπάκι» για να τρίψετε με την παλιά οδοντόβουρτσα το σιφόνι εσωτερικά.

Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει σίγουρα.

Άλλα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον καθαρισμό του σιφονιού είναι να χρησιμοποιήσετε συνδυασμούς ζεστού νερού με λεμόνι η ξύδι. Χρησιμοποιήστε αυτά τα μίγματα στις περιπτώσεις όπου έχετε λίγο καιρό να καθαρίσετε το σιφόνι σας. Σε περίπτωση όμως που έχει φράξει και οι παραπάνω λύσεις δεν δουλέψουν, τότε είναι προτιμότερο να καλέσετε κάποιον επαγγελματία για απόφραξη.

Καλαθάκι απορριμμάτων

Το καλαθάκι απορριμμάτων είναι ένα από τα σημείο του μπάνιου που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά και ιδιαίτερα σχολαστικά. Θα χρειαστεί να το καθαρίσετε στη μπανιέρα σας και θα χρειαστείτε τα παρακάτω σύνεργα. Γάντια μιας χρήσης, μια καθαρή βούρτσα τουαλέτας, ένα απολυμαντικό σπρέι και χαρτί κουζίνας.

Αρχικά, πρέπει αδειάσετε εντελώς το καλαθάκι σας. Στη συνέχεια πλύνετε στην μπανιέρα σας τον κάδο και σκουπίστε τον στο τέλος με ένα χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια με το απολυμαντικό σπρέι που επιλέξετε θα ψεκάσετε μέσα και έξω το καλαθάκι σας. Στο τέλος, με μια καθαρή βούρτσα θα τρίψετε το καλαθάκι σας και μόλις στεγνώσει θα είναι έτοιμο προς χρήση.

Στην περίπτωση που δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απολυμαντικό σπρέι, μπορείτε να καθαρίσετε το καλαθάκι σας με συνδυασμό από ξύδι και νερό.

Γενική Καθαριότητα Μπάνιου -Τελικές Συμβουλές

Ο εύκολος καθαρισμός μπάνιου περιλαμβάνει τη χρήση από βαθιά καθαριστικά μπάνιου αλλά και από υλικά που βρίσκετε καθημερινά στο σπίτι σας.

Η πλήρης καθαριότητα προϋποθέτει να έχει γίνει βαθύς καθαρισμός μπάνιου με απομάκρυνση αλάτων και σκόνης μέχρι να επιτευχθεί το γυάλισμα μπάνιου και πολύ καλός καθαρισμός στα είδη υγιεινής.

Από όλα τα παραπάνω πρέπει να δώσετε αρχικά την προσοχή σας στην περίπτωση των σιφονιών και του νιπτήρα.

Με τα πρώτα δείγματα ότι κάτι δεν πάει καλά πρέπει να καθαρίσετε αμέσως τα δύο αυτά σημεία του μπάνιου. Αυτό σημαίνει να καθαριστούν οι σωληνώσεις, δηλαδή το αποχετευτικό δίκτυο του μπάνιου. Όπως είναι λογικό, εκεί καταλήγουν τα πάντα, άρα από εκεί προέρχονται και οι μυρωδιές αλλά και τα μικρόβια.

Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει και να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς γίνεται αυτή η διαδικασία και πάνω απ’ όλα  γιατί πρέπει να γίνεται.