Κάθε φορά που κύμα κακοκαιρίας  πλήττει την χώρα μας, καλό θα είναι να έχουμε κατά νου κάποιες πρώτες ενέργειες  που πρέπει να κάνουμε, οι οποίες έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες  σε κάθε τέτοια περίσταση, όχι μόνο για το σπίτι μας, αλλά ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή.

  • Καθαρίστε την αυλή, τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις υδρορροές και γενικά τους ακάλυπτους χώρους από φύλλα, χώματα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φράξει μια αποχέτευση ώστε να μπορούν να  λειτουργούν ομαλά, Έτσι αποφύγετε το ενδεχόμενο πλημμύρας.
  • Βεβαιωθείτε πως οι αντλίες ομβρίων λειτουργούν κανονικά. Αν όχι απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για τη συντήρησή της, λίγες μέρες πριν την κορύφωση της κακοκαιρίας.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών ( μπάνιο, κουζίνα) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
  • Αν η ΕΜΥ έχει ενημερώσει για χαμηλές θερμοκρασίες, κάντε συντήρηση της γραμμής κουζίνας σας γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο, λόγω κρύου, τα λίπη που υπάρχουν στις σωληνώσεις να παγώσουν και να δημιουργηθεί φραγή.
  • Καλό θα ήταν, αν έχετε την υποψία πως υπάρχουν ρίζες στα φρεάτια και στους αγωγούς, να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για να τις αφαιρέσει, ώστε να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα εκτός και εντός της οικίας σας.
  • Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Ασφαλίστε αντικείμενα, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος
  • Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα, δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, είτε πεζή, είτε με όχημα, αν βρεθείτε στη θέση αυτή.

Αυτές είναι κάποιες από τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουμε  για να είμαστε ασφαλείς.

Σε περίπτωση που δεν αρκούν  για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, καλό θα είναι να μάθουμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Για την ασφάλεια όλων μας καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε και να ακολουθήσουμε τις παραπάνω οδηγίες με βάση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.